Probali smo baš sve s Fuliranja, ovo su naši favoriti sa svake kućice (i cijene)

FULIRANJE na zagrebačkom Adventu je krenulo u srijedu, a mi smo već probali sve što imaju. Donosimo pregled i favorite sa svake kućice.

1. Izakaya

Jelo: Pork Belly Bun
Cijena: 8 eura

Ovo nam je topčina! Najmekša slana i pomalo slatkasta svinjska potrbušina u bunu, azijskom parenom pecivu koje nam je već neko vrijeme opsesija, s kimchijem koji je trenutno nešto najbolje od fermentiranog povrća što postoji. Slano, slatko, mekano, osvježavajuće, ljepljivo, ljuto i hrskavo – ovaj Izakayin bun ima sve, i ovo nam je možda prvi, ali nije i zadnji put da ga jedemo na ovogodišnjem Fuliranju.

2. Institut za kobasice by Mate Janković

Jelo: Kranjska sa sirom
Cijena: 6.50 eura

Matin Institut je sad već polako postao institucija po festivalima, a mi smo izabrali kobasicu koja je jedan dobar stari klasik – Kranjska sa sirom. Nema nekih ludih i neočekivanih okusa, to je jedna kobasica u pecivu sa svježim povrćem i blagim umakom koja će se svidjeti svima, pa bismo je proglasili zicerom na ovogodišnjem Fuliranju.

3. Hidden by Deni Srdoč

Jelo: Panirani cannelloni punjeni bakalarom
Cijena: 8.50 eura

Što Deni Srdoč pripremi, to ne može biti loše, a na njegovoj kućici su cannelloni punjeni bakalarom, panirani pa prženi nešto nevjerojatno dobro. Kremasto iznutra, hrskavo izvana, jako comforting – volite li ribu. Ponovit ćemo.

4. Chef’s burger by Ivan Pažanin

Jelo: Crispy Kapula
Cijena: 8.50 eura

Pažaninova Crispy Kapula dobro je znani hit s kojim je nastupao na svim Burger Festivalima, pa nema smisla da publici uskrati to i na Fuliranju. Brioche pecivo, junetina, cheddar, džem od luka, jalapeño papričice, rikula, prženi luk i honey mustard, odnosno umak od senfa s medom.

5. Pizza Social Club

Jelo: Peperoni pizza
Cijena: 9 eura

Jedina pizza na Fuliranju definitivno nikog neće razočarati. Visoki, napuhnuti rubovi s tek par sastojaka u nadjevu preobrate i one koji kažu: “Pa neću na Adventu jesti pizzu.” Ovog smo puta prednost dali Peperoniju i to nam je uz njihovu MaMargheritu sada njihova najdraža pizza – malo teža, ali ne i natrpana.

6. Beg’s Plant-Based

Jelo: Burek-sarma
Cijena: 8 eura

Kao što samo ime kaže, riječ je o križancu bureka i sarme – listovi kiselog kupusa se pune nadjevom, pa motaju u rolice koje se na rubovima ne zatvaraju, već slažu u okrugli kalup za pečenje kao burek.

No, ova je varijanta Eduarda Bega, kako je to kod njega i uvijek, bez mesa i drugih namirnica životinjskog porijekla, pa su sastojci Beyond Meat mljeveno meso u smjesi za sarmu s rižom i lukom te kiseli kupus, s veganskim creme fraiche umakom. Vrlo ukusno, dajte im priliku i ako inače za svaki obrok jedete meso.

7. Briocherie

Jelo: Brioche s ćevapima i kajmakom
Cijena: 7 eura

Imaju i dva slatka, ali mi smo se ovdje primarno zaljubili u brioche punjen ćevapima i kajmakom, s brdo ljubičastog luka sa strane. Ovo je mekano pecivo puno maslaca napunjeno pečenim i sočnim ćevapima te mladim kremastim kajmakom i onda tostirano da postane hrskavo i mirisno.

8. Full Circle by Marko Palfi

Jelo: Italian Katsu Sando
Cijena: 9.50 eura

Marko Palfi je već dobro poznat majstor za prženu piletinu i katsu sendviče, a kod njega nam se najviše svidio prženi pileći file u panko mrvicama sa suhim talijanskim začinima u pšeničnom tostu s parmezanom, majonezom od pistacija i bosiljka, aceto balsamico kremom, zelenom salatom i rajčicom. Osvježavajuć, zasitan i – pa, Italian. Nadamo se da će ovaj katsu ponoviti i na nekom proljetnom/ljetnom festivalu.

9. Public

Jelo: Buncek burger
Cijena: 9.9 eura

Public, inače vrlo poznata zagrebačka pizzeria, za svoju prvu adventsku kućicu se odlučila za klasičnija jela, a mi smo probali Buncek burger, buncek u brioche pecivu s kiselim zeljem, majonezom, medom i hrenom koji je dosta velik i zasitan, no žao nam je što Public nije krenuo nekim svojim putem pa pripremio nešto zgodno od pizza tijesta (ne nužno pizze), što im ide od ruke.

10. Picnic

Jelo: Drugačija sarma
Cijena: 9.50 eura

Drugačija sarma je pošteno drugačija od svih koje postoje, a sastoji se od junećeg ragua, pjene od krumpira, kiselog kupusa s uljem od peršina, dimljenom paprikom i sourdough focacciom sa strane. Svakako probajte ako ste avanturisti kad je riječ o tradicionalnim jelima na novi način.

Probali smo i kuhani panettone koji košta 4.90 eura, a ne bi ga bilo fer zaobići jer svi pričaju o njemu i stvarno je lijepo ukomponiran, a može biti i u bezalkoholnoj varijanti. Takva kod nas ne dolazi u obzir, dakako, pa smo u svojoj čaši imali votku i vaniliju s bazom od kamilice s Kroštulinim panettoneom.

11. Kužinavanje by Damir Tomljanović

Jelo: Brutalni buncek
​​​​​​​Cijena: 6.50 eura

Masterchefov sudac Damir Tomljanović za ovaj je Advent u Zagrebu za svoj brend Kužinavanje pripremio klasike na malo drukčiji način, no tako da zadrže onaj izvorni okus – nema tu nikakvih egzotičnih začina, a uz motanu kobasicu u pecivu koja nam je odlična, super je i Brutalni buncek (bundek, dinstano zelje, specijalni umak, ciabatta).

12. Boogie Lab

Jelo: Cronut junetina
​​​​​​​Cijena: 8 eura

Uh, cronut, što je to cronut? Kako i samo ime kaže, to je dijete croissanta i donuta, odnosno krafne s rupom u sredini. Oblik je donuta, a tijesto croissanta – dobije se jedno savršeno te okusom i teksturom zarazno pecivo koje Boogie priprema u par slanih i slatkih varijanti, a mi smo uzeli ovaj s trganom junetinom i odličan je. Preporuka svima koji vole meso u – svemu.

13. Rougemarin

Jelo: Chorizo s grah salatom
​​​​​​​Cijena: 6.50 eura

Chorizo kobasica u pecivu od batata s grah salatom, umakom i prženim lukom je definitivno nešto drugačije, a fokus nam je na kobasici koja je stvarno dobro začinjena. Simpatično ako vam je debrecinki preko glave.

14. Good Food

Jelo: Smoking Santa Sausage
​​​​​​​Cijena: 6.50 eura

Dimljena adventska kobasica, ciabatta pecivo, slatko-kiselo zelje i umak nisu nas se previše dojmili, no nisu ni preloši. Svejedno, idući put preskačemo jer ništa posebno.

Fuliranje

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 29. studenog 2023. – 7. siječnja 2024.
Radno vrijeme : pon-pet 12-01, sub-ned 11-01
Božić i Štefanje 16-01 / Stara godina: 12-03 / Nova godina: 17-01
Ulaz: besplatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *